de' boboiS n gegurlS

Apr 27, 2011

BEN ASHAARI KENANGAN MASA SEKOLAH #4




Assalamualaikum wbt semua, tadi jalan² kat belog kawan² semua and tetiba terbace pasal bro ben ashaari ajak kite reramai kongsi cite pahit/masin/manis zaman kita sekolah² dulu...

huhuhu...tetiba teringat kegiatan/aktiviti bermoral kami masa zaman sekolah dulu...
kegiatan bermoral ni waktu kami di sekolah rendah, sekolah kami ni opposite dengan kedai makan yang menunya adalah nasi beriyani dan roti canai...
jalan yang ade di antara sekolah dan kedai makan tu pun jalan kecik jer...so, x payah susah payah nak kene ada pakcik tolong lintaskan murid pun huhuhu...
okeh...berbalik kepada aktiviti bermoral yang kami biasa n gemar lakukan ialah......jengjengjeng....
makan roti canai dalam kelas.okeh...bunyi cam biasa jer kan...sindiket ni dijalankan macam ni....
kami murid sekolah x leh keluar waktu sesi sekolah kan?...so inisiatifnya...ialah kami buat delivery order hahah :)) ...kitorang selalu order kat pagar sekolah...maklumler...kami kan baru darjah 4....so abang kedai tambi (tambi ni pakcik owner tu...dia adalah melayu...namanye sahaja thambi) hahahha..akan datang kat kami yang bersidai2 tepi pagar untuk tujuan meng'order' tu..so biasanya menu/resepi roti dibungkus dalam plastik (ada kuah kari/dal + sambal mabeles) fuhh sangat syiokk..kami pelajar sekolah tersebut kebiasaannya akan beli roti canai n makan dalam kelas, sewaktu cikgu mengajar kat depan...hikhikhik....kami makan...x mainlah...susun roti canai cantik² dalam pinggan bagai...cicah² kuah dan sebagainya...kami akan masukkan roti dalam plastik kuah tu n masuk skali ngan sambal tu...pastu kami akan picit plastik tu...untuk sebatikan semua kuah² yang sangat sedap tu......pastu kami punjutkan n ikat plastik...n untuk acara makannya, kami gunting/gigit hujung plastik tu untuk keluarkan roti yang sedap tu sikit demi sikit tanpa meninggalkan sebarang kotoran...hahahha...(pernah tengok org buat piping untuk buat deco atas kek tu?...haa mcm tu laa plastik roti canai tu)....huhuhu....bile nak makan je....tunduk sket ke bawah meja...ala² tgh tgk drawer meja hahahhah....pada hal tgh menjamu selera.
Kalau dalam kelas tu mmg ramai laa murid yang beraktiviti mcm ni....even bebudak senior/super senior / junior / super junior pun ramai lah yang terlibat ngan aktiviti nih...hahahha....selagi sekolah tu berjiran ngan kedai tambi tuh..hahhah....

tapi walopun dah hampir 18 tahun tinggalkan sekolah rendah tu...namun sampai arini...sopis still makan roti canai dlm plastik macam tu...hahha....kalau kat umah mak beli roti canai...maka bukan setakat sopis yang berkelakuan mcm tu....tapi hampir semua adik beradik kami makan macam tu...sebab semuanya sekolah rendah di sekolah yang sama...hahahhahhahaha....nostalgia betul zaman sekolah rendah....

even hari tu, sopis pernah post out nostalgia pasal makan roti dalam plastik dalam FB...haa amek...semua bekas2 pelajar sekolah tu...merindui zaman kami di sekolah!! hahahhaha....we luv u cik tambi..(arwah dah beliau)....tp kedai kedai tu still ada lagi. sekarang kami x duduk Melaka dah...so...kalau bila² ke Melaka mmg kami sekeluarga akan pergi juga makan di kedai tersebut.....;)


tgh tulis n3 ni pun masih teringat² kesyahduan makan roti canai cik tambi!!! :D

http://www.benashaari.com/2011/04/ben-ashaari-kenangan-masa-sekolah-4.html

11 kata² mereka...::

SaIdAtUl RoHaIsYaH Ab RaHmAn said...

Hi...story yg sgt menarik..rindu zaman2 nakal kat sklh..hehehehe..Salam perkenalan & thanks sbb terjah blog sy..:)

sopisTcated said...

hahah...itulss tu...best idea bro BA ni...x pasal2 kite semua teringat zaman sekolah...:D...wekem anyway! ;)thanks terjah blog ni juge...:D

Kimi Yun said...

hahahaha,,marvellous r kak,,,yun sllu wt mkn gule2 jewk dlm kelas,,,hehehe

MissNaL said...

hehe..mkn roti canai dalam plastik?xleh nak byg..hehe.

http://ciknalspeaking.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-kenang-masa-sekolah.html

Alya Esprézzo ✿ said...

cakk cakk..hehe teringat zaman sekolah, singgah dari blog abg ben ! jom vote abg ben kat sini :)

http://alyaesprezzo.blogspot.com/2011/04/vote-ben-ashaari.html

sopisTcated said...

kimi yun :harharhar....certrytestengok..huhu

missnal : cer byg..cer byg!..huhu kalau cer terai lagik best! :D

Alya : betul tu..!ok2 jom pakat vote joms! ;)

FizA said...

zaman sekolah paling best kan? ^^

singgah dr blog abg ben & follow.. :)
kalau rajin singgah la..

http://akupunyacita.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-kenang-masa-sekolah.html

Sekamar Rindu said...

salam...

singgah dari blog abg ben..

** folo ur blog..

sopisTcated said...

fiza: yup setuju....zmn tu...kalau kene marah ke...boleh lari² lagi....huhuh :D Ok...nanti sopis singgah!

sekamar rindu : terima kasih sudi jenguk n polo...i'll visit u 2!;)

mALd!EyA said...

wow..story yg sgt2 superb~!
hehehehe...bole x diya bayangkan sume yg akk cter..mmg heaven kan..layan jek cter akk neh..hmmm..teringat plak zaman2 hingusan dolu2...mmg best kan....cdey pon ade..coz dlu tem skola rendah comel n suci jekkk..skang...na'uzubillah...byk sgt dose...=(...

note=betambah rmi follower akk..well done sis~!
miss ya always~ <3 <3

sopisTcated said...

hahahha dieya...cer bayang...cer bayang...:p...
tu la tuh, zaman dedulu suci + bersih je...hahha

do kip in touch owiz okeh!...mish u too!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...