de' boboiS n gegurlS

Dec 23, 2010

butter prawn


salam,


okeh nih ai nak pos kiriman resepi yg kedua..iaitu...udang mentega (dlm name omputihnyer ButterPrawn)...bg ai...udang sedap sekali jika dimasak dgn gorengan butter je ke...goreng kunyit ke..baru terase udangnye...sbb udang kalo kite masak...rasenyer kan manis..jadi kalo kita masak secara membutterkan prawn itu...waahh..dappnyerr...


okeh cukup membebels.sekarang kiter citer bhn² nyer plak k.kalo bleh kiter beli laa udang yg kasar² sket...bak kata org pahang (yg gedang)...:D..baru laa sesuai utk dimasak..


begini kekdah n bahan² nye k...


300 gram udang
5-7 helai daun kari
2-3 biji cili padi
100ml susu cair
50gram butter
Garam dan gula secukup rasa


Cara-cara
*Panaskan minyak dalam kuali (pastikan minyak cukup panas)
*Masukkan udang dan goreng sehingga kemerahan. angkat dan toskan
*Cairkan mentega dalam kuali lain
*Bila dah berbuih, masukkan susu cair. Kacau sebati sehingga agak pekat.
*Kemudian masukkan garam, gula, cili padi, daun kari dan udang. Gaul rata
dan tutup api.

ok..begini laa rupe...bile dah siap....sehingga menjilats jaries kan?....kikiki..

aunty apple , ateh piSza , ma'Ngah , sila hafal resepi ini okeh..next time leh do this at home...kikiki...;)...n ai can go n eat pulak...kuikuikui...
okeh...dear kawan²..wait for the next recipe pulak k...;)


2 kata² mereka...::

mALd!EyA said...

wahhh..looked delicious..nyum..nyum...ty nk try msk gak lah..hehe..thx akk cyg..=)

sopisTcated said...

okeh....sile try..nanti kasik akak sket..hahahah...:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...